חיפוש:

מדברון

צילום: אמיר אילון

שם הציפור בעברית: מדברון

שם הציפור באנגלית: Dcrub Warbler

שם הציפור בלטינית: Scotocerca inquieta

שם הציפור בערבית: هازجة الهيش المخطّطة הַאזִגַ'ת אלְהֵיש אלְמֻחַ'טַּטַה

משפחה: סבכיים Sylviidae

תקופת שהיה בישראל:

תפוצה בעולם: תפוצת המדברון: סהרו-סינדית מקוטעת ואירנו-טורנית. ממרוקו למערב סהרה ומאוריטניה, אלג'יריה, טוניסיה ולוב, משם למצרים, ישראל, סעודיה והמפרץ הפרסי. ומעיראק לפרס, פקיסטן ועד לאפגניסטן.

תפוצה בישראל: בארץ שכיח ברחבי הנגב, לאורך ים המלח, בשולי השומרון, ליד ירושלים ובמורדות החרמון. משנות השישים נראה בשפלת יהודה ומורדות הרי יהודה.

מקום חיות:

מזון: מזונו העיקרי –חרקים הכוללים חגבים, חיפושיות, צרצרים, זבובים, צרעות ונמלים. מגוון את מזונו בזרעים שונים. את מזונו נוהג גם ללקט על הקרקע בינות לעלים ופסולת צמחית, על סלעים חשופים, בינות לעלוות השיחים ועצים קטנים. הליקוט נעשה במהירות לעיתים קרובות בנפנוף כנפיים ונדנוד הזנב. נראה שאינו זקוק לשתיית מים.

שמו המדעי scotos - כהה cerca – זנב inqueta - לא שקט, כלומר "כהה זנב לא שקט".
המדברון נפוץ ויציב באזורי ספר ומדבר ומכאן שמו העברי. שמו הקודם שניתן לו ע"י מירום היה "מדברית כהת זנב" , אהרוני כינהו "פשוש הרים".
הסוג (Scotocerca) הוא יחיד במשפחת הסבכיים ולו מין אחד.
בארץ יציב המין הראשי S. i. inquieta אשר לו 7 תת מינים נוספים.

סימני זיהוי: המדברון דומה לפשוש בגודלו ובצבעיו, אך שונה בחלק מאזורי התפוצה: זו של הפשוש באזורנו ים תיכונית וזו של המדברון – היא צחיחה יותר אם כי יש אזורי חפיפה.
גודלו כשל הפשוש: אורכו  10-11 ס"מ, משקלו 6-10 ג'. ראשו ועורפו חומים בהירים עם פספוס שחום. חלקי גופו העליונים וכנפיו חומים-אפורים, גחונו קרם צהבהב, זנבו ארוך ואברותיו שחומות,
כנפיו קצרות ומעוגלות, רגליו ומקורו שחומים. שני הזוויגים דומים. המדברון מובחן מהפשוש בעיקר בכך שיש לו פס גבה בהיר ופס עין כהה וכן בכך שאין לנוצות הזנב שלו קצוות כהים.

חברתיות: המדברון היא ציפור טריטוריאלית. ניתן לראותה באזור מחייתה מנתרת משיח לשיח ועל פני הקרקע בתדירות רבה. נוהגת ללקט את מזונה גם בזוגות. על אף הטריטוריאליות -  בתקופת הקינון ניתן לראות
את המדברונים מלקטים עם זוגות אחרים ואילו בחורף ניתן לראותם מצטרפים לליקוט מזון ללהקות של 50 - 80 פרטים של מינים אחרים.

 

קינון ודגירה: העונה מתחילה בסוף פברואר עד סוף יוני (בעיקר מרץ-אפריל). בישראל באזור המדברי בנית הקן מתחילה בסוף ינואר. באזורי הים התיכון מסוף פברואר ועד ראשית מרס. לרוב בשני מחזורי הטלה באזור הים התיכון.
הקן דמוי ביצה ודומה לקן הפשוש- נבנה על ידי שני בני הזוג מענפים דקים וגבעולי עשבים ומרופד בנוצות, צמר ושערות. לקן פתח בצד לפעמים שני פתחים. הקן נבנה בגובה של 1.5-0.2 מ' מעל פני הקרקע.
בתטולה 3-4 ביצים. הדגירה נמשכת 13-15 ימים ע"י שני בני הזוג. האכלת הגוזלים מתבצעת על ידי שני ההורים. הגוזלים נמצאים בקן כ- 14 יום. הצלחת הבקיעה 60%-80% נובעת מהפסד ביצים וגוזלים בגלל
כפור וטריפה ע"י נחשים, עופות ותנים. כאשר מתקרב אויב אחד ההורים מזייף פציעה כדי להרחיקו.

 

פרטים נוספים: למרות זעירותו משמש המדברון כפונדקאי העיקרי של הקוקיה האירופית.
בשנות ה- 80 הידלדלה האוכלוסייה של המדברונים בארץ יתכן בגלל איבוד אזורי מחיה. אורך החיים המרבי שתועד הוא 5 שנים.

 

עוד על משפחת הסבכיים מאת חיים מויאל

 עוד על סבכיים מאת אורי גורפין


מקורות מידע ואתרים נוספים:
1) היינצל ה. 1975, פיטר ריצ'רד, פרסלאו ג'ון, הציפורים, מגדיר שלם.  הוצאת הקיבוץ המאוחד.
2) מויאל חיים 2004, לקסיקון שמות החולייתנים בישראל, הוצאת טבע הדברים.
3). מולארני, ק. סוונסון,ל., גרנט,פ., וצטרסטרום,ד. 2003,הציפורים, המדריך השלם לציפורי אירופה וישראל. הוצאת מפה והקיבוץ המאוחד .
4) ענבר, ר. 1977מדריך לציפורי ארץ ישראל  , הוצאת אחיאסף.
5) פז ע. 1986, האנציקלופדיה החי והצומח של ארץ ישראל עופות - כרך 6, הוצאת  משרד הביטחון.
6. Cramp, S. and Simmons, k.E.L. 1977-8 Handbook of Birds of Europe, the Middle-East and North Africa. Vol. 1-5, , Oxford University Press.
7. Hadoram, S. The Birds of Israel, 1996, Printed in Great Britain by Bath Press Colour Books, Bat
8. Handbook of the Birds of the World, Vol 11, Lynx Edicions 2005, Barcelona
9. מדברון קישור לצילומים וטקסט של ליאור כסלו http://www.tatzpit.com/site/pages/inPage.asp?catID=9&subID=333&subsubID=439

ליקט וערך - אורי גורפיין
תודות על הסיוע בליקוט ובעריכת החומר לשלומית ליפשיץ ולדורון להב.

 

 

מקור הקולות:

1. הפקת ההקלטה- החברה להגנת הטבע ובאדיבותם. הקלטה: קריסטר מילד, עריכת קולות: מנחם אדר

2. מתוך אתר youtube

3. קולות של ציפורים מהארץ מאתר מט"ח: http://lib.cet.ac.il/pages/sub.asp?item=730&type=sound

4. קולות ציפורים מאתר אנגלי ציפורי הגינה: http://www.garden-birds.co.uk/birdindex.htm

5. אתר שיתוף קולות הציפורים: http://www.xeno-canto.org