חיפוש:

סיס חוורוור

סיס חוורוור. צייר אורי גורפין

שם הציפור בעברית: סיס חוורוור

שם הציפור באנגלית: Pallid Swift

שם הציפור בלטינית: Apus pallidus

שם הציפור בערבית: السمامة الباهتة א-סַּמַאמַה אלְבַּאהִתַה

משפחה: סיסיים Apodidae

תקופת שהיה בישראל: יש אוכלוסייה חולפת ויש אוכלוסייה מקייצת דוגרת. יש מעט סיסים חיוורים שגם חורפים בישראל

תפוצה בעולם: דוגר סביב הים התיכון בדרום אירופה- מפורטוגל לתורכיה, בצפון אפריקה, במזרח התיכון וסביב המפרץ הפרסי וחצי האי ערב. רוב האוכלוסיות נודדות דרומה בחורף, לאפריקה לאזור דרום הסהרה וקו המשווה.

תפוצה בישראל: חולף מצוי ושכיח בכל חלקי הארץ בעיקר באביב. דוגר סביב ים המלח, לאורך הבקעה, במדבר יהודה, בערבה ובנגב ובמספרים קטנים בשאר חלקי הארץ. חורף במספרים קטנים בעיקר בדרום הארץ ובמזרחה.

מקום חיות: חי באזורים מגוונים הקשורים באתרי חוף, במיוחד איים, אבל נמצא גם באזור יבשתי, בעיקר בסהרה. בדרך כלל מצוי בסביבות צוקים, ותהומות, אך גם באזורים שונים ומגוונים כולל יערות מחטניים ואזורים עירוניים בגובה שבין פני הים ועד לרום של 2700 מ'.

מזון: ניזון מחרקים הנלכדים תוך כדי תעופה באוויר

קול הציפור: (5)

הקול הוקלט על ידי Jerome Fischer מספר קטלוגי XC311556 הורד מאתרwww.xeno-canto.org   

 

 

שמו המדעיa apus  - ללא, pus – רגל, pallidus – חיוור. "ללא רגל חיוור"  מרמז על גווניו. מכאן שמותיו האנגלי, הצרפתי, הגרמני הספרדי והעברי. שמו בערבית סיס מטושטש. הסיס מוזכר בתנ"ך ...ותר וסיס ועגור שמרו עת באנה... ירמיה ח' ז.

המין מונה 3 תת מינים. בישראל נמצאים כל שלושת תת המינים.

1. pallidus A.p.

2A.p. illyricus

A.p. brehmorum .3

 

סימני זיהוי:

סיס גדול, דומה מאד לסיס החומות אך גוון הבסיס שלו חום בהיר מעט יותר. לנוצות הגחון דגם קשקשים בהיר ועדין. הגרון בהיר נרחב ומודגש ובתצפית טובה בולטת גם מסיכה כהה סביב העין. תנועות החתירה של כנפיו איטיות יותר מאלה של סיס החומות. אורך גופו כ- 16 ס"מ, מוטת כנפיו כ- 44 ס"מ ומשקלו כ- 45 גר'.

 

שלושה צילומי סיס חוורוור. צילם אמיר בן דב

 

חברתיות:

סיס חוורוור הוא עוף חברותי. מושבותיו בתקופת הקינון מונות עשרות זוגות. המרחק בין המושבות נע עד     300 מ'. לעיתים רחוקות הוא מקנן בקינים בודדים. דוגר לעיתים ליד סיסי הרים וחומות.

 

תפוצה בעולם:

בעל תפוצה נרחבת למדי, דוגר סביב הים התיכון בדרום אירופה- מפורטוגל לתורכיה, בצפון אפריקה, במזרח התיכון וסביב המפרץ הפרסי וחצי האי ערב. רוב האוכלוסיות נודדות דרומה בחורף, לאפריקה לאזור דרום הסהרה וקו המשווה. 

 

 

       

 מפת תפוצה של סיס חוורוור

צהוב - אזורי ההמצאות בקיץ. ירוק אזורי קבע. כחול – תקופת ההמצאות בחורף של חצי כדה"א הצפוני

המפה לקוחה מתוך
Handbook of the birds of the world

 

 

    בית גידול 

חי באזורים מגוונים הקשורים באתרי חוף, במיוחד איים, אבל נמצא גם באזור יבשתי, בעיקר בסהרה. בדרך כלל מצוי בסביבות צוקים, ותהומות, אך גם באזורים שונים ומגוונים כולל יערות מחטניים ואזורים עירוניים בגובה שבין פני הים ועד לרום של 2700 מ'.

 

תפוצתו בארץ:

חולף מצוי ושכיח בכל חלקי הארץ בעיקר באביב. דוגר סביב ים המלח, לאורך הבקעה, במדבר יהודה, בערבה ובנגב ובמספרים קטנים בשאר חלקי הארץ. חורף במספרים קטנים בעיקר בדרום הארץ ובמזרחה.

 

 תזונה:

ניזון מחרקים. מבדיקה  שנעשתה בגיברלטר, נמצא שמתוך 1300 פריטים שנטרפו היו  56% דבוראים,  אחידי כנף 25% , זבובאים 12%, חיפושיות 5%, פרפראים 1% ואחרים 2%. מבדיקה שנערכה בתוניס נמצא שהרכב המזון כלל גם שפיראים, עכבישים ויתושים.

 

קינון ודגירה:

 עונת הקינון בישראל, בין תחילת חודש מרץ לסוף חודש מאי במרוקו ותוניסיה בין מרץ ליולי. בגיברלטר, הקינון הראשון מאמצע אפריל עד סוף מאי, השני מסוף יולי והאחרון באמצע אוק.

מושבות הדגירה מ 10 זוגות, עד 60 זוגות.  המרחק בין המושבות כ-300 מ'. הקנים נבנים במגוון אתרים: מערות, צוקים, שקעים במבנים ומרזבים.

הקן עגול, קטרו כ- 12 ס"מ, עומקו כ- 3 ס"מ. הקן בנוי מקש ונוצות דבוק למצע עם רוק  חלבוני. הקן נבנה כ- 4-7 ימים לפני תחילת הרבייה. ההזדווגות מתרחשת תוך כדי מעוף לאחר שידול הנקבה על ידי גלישה עם כנפיים מורמות, לרוב לאחר מרדף ממושך. בתטולה לרוב  2 או 3 ביצים, תקופה הדגירה 21-5 ימים. ההורים מאכילים את הגוזלים כ- 4 פעמים בשעה בממוצע

 קינונים של סיסים חוורוורים בין אבני מגדל אבן עתיק:

https://www.youtube.com/watch?v=RKXsnwcg_Qk

  

מידע נוסף

המצב העולמי של אוכלוסיית הסיס החוורוור מוגדרת כ LC  כלומר לא בסכנה

 

 

מקורות המידע:

א)היינצל הרמן, פיטר ריצ'רד, פרסלאו ג'ון, הציפורים, מגדיר שלם.1975  הוצאת הקיבוץ המאוחד.

ב חיים מויאל, לקסיקון שמות החולייתנים בישראל, 2004, הצאת טבע הדברים.

ג ענבר, ר. מדריך לציפורי ארץ ישראל,1977  , הוצאת אחיאסף.

ד פז עוזי, עופות - כרך 6 "החי והצומח של ארץ ישראל"1986  , משרד הביטחון.

ה. אתר מרכז הצפרות הישראלי http://www.birds.org.il/he/species-page.aspx?speciesId=310

 

1. Cramp, S. and Simmons, k.E.L. Handbook of Birds of Europe, the Middle-East and North Africa. Vol. 1-5, 1977-8, Oxford University Press                                 

2. Hadoram, S. The Birds of Israel, 1996, Printed in Great Britain by Bath Press Colour Books, Bat                                                                                                  

3. Handbook of the Birds of the World, Vo5    , Lynx Edicions 2005, Barcelona

.                                                http://israelibirdsstamps.yardbirdsil.info//ap4.html

 

מקור הקולות:

1. הפקת ההקלטה- החברה להגנת הטבע ובאדיבותם. הקלטה: קריסטר מילד, עריכת קולות: מנחם אדר

2. מתוך אתר youtube

3. קולות של ציפורים מהארץ מאתר מט"ח: http://lib.cet.ac.il/pages/sub.asp?item=730&type=sound

4. קולות ציפורים מאתר אנגלי ציפורי הגינה: http://www.garden-birds.co.uk/birdindex.htm

5. אתר שיתוף קולות הציפורים: http://www.xeno-canto.org